Szlachetna paczka

Życzenia

Aktualności

Jak zdolną młodzież mamy w Mońkach mogli przekonać się uczestnicy wycieczki zorganizowanej w sobotę 15 grudnia, przez Fundację na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Głównym celem wycieczki było obejrzenie sztuki teatralnej „Tango Piazzola” w teatrze Rampa, w której jedną z głównych ról grał moniecczanin Rafał Supiński. Spektakl był elektryzującym, muzyczno-tanecznym przedstawieniem do muzyki Astora Piazzolli, legendarnego argentyńskiego geniusza tanga, którego utwory zna cały świat. Po przedstawieniu uczestnicy wycieczki mieli okazję spotkać się z młodym aktorem i osobiście pogratulować występu. Sam Rafał był bardzo pozytywnie zaskoczony faktem, że aż tyle osób przyjechało podziwiać jego występ na scenie.

Uczestnicy wycieczki zwiedzili także Zamek Królewski i podziwiali bajkową świąteczną iluminację stolicy. Pomimo chłodu i marznącego deszczu wycieczka była bardzo udana.

Szczególne podziękowania należą się kierowcy firmy Kurier Jankowski, Panu Adamowi Jabłońskiemu, który w tak trudnych warunkach atmosferycznych szczęśliwie dowiózł nas do Moniek.

W niedalekiej przyszłości będziemy organizować kolejne wyjazdy i wycieczki w celu zwiększenia dostępności do dóbr kultury mieszkańcom powiatu monieckiego.

Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego
Anna Porębska

Spotkanie w sprawie organizacji festiwalu Rock na Bagnie 2013

W dniu 30.11.2012r. z inicjatywy Prezesa Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego w siedzibie Biebrzańskiego Parku Narodowego w Osowcu Twierdzy odbyło się spotkanie organizacyjne odnośnie przyszłorocznej III edycji festiwalu Rock na Bagnie. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele organizatora festiwalu p. Anna Porębska – Prezes Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego i p. Jacek Żędzian – dyrektor artystyczny festiwalu, Starostwa Powiatowego w Mońkach – wicestarosta Robert Sidorski, p. Roman Skąpski – dyrektor i p. Andrzej Grygoruk - wicedyrektor Biebrzańskiego Parku Narodowego, mjr Bogdan Ożlański i p. Wiesław Malinowski – przedstawiciele Jednostki Wojskowej w Osowcu, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Goniądzu p. Adam Grabowski oraz przedstawiciel gminy Goniądz p. Grzegorz Mocarski.

Spotkanie miało charakter roboczy. Określono główne kierunki wspólnych działań, wstępnie zatwierdzono lokalizację na terenie byłej strzelnicy w jednostce wojskowej w Osowcu, określono zakres współpracy poszczególnych instytucji.

Przedstawiciele wszystkich powyższych instytucji poparli pomysł zorganizowania festiwalu Rock na Bagnie 2013 w Osowcu jako atrakcyjnej formy promocji regionu deklarując współudział oraz pomoc w jego organizacji.

Aktualności

Poniżej prezentujemy teledysk LIP DUB Biebrza powstały w ramach projektu "Moja mała ojczyzna miejscem wielu atrakcji. Młodzieżowy Klub Aktywności Lokalnej" w ramach Programu Równać Szanse. W teledysku wykorzystano utwór zespołu zespołowi Poparzeni Kawą 3 - "Kawałek do tańca". Zapraszamy do obejrzenia LIP DUBa.