Działalność Fundacji w 2015 roku

Przedstawiamy Państwu najważniejsze wydarzenia organizowane przez nas w 2015 roku.

24. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Image and video hosting by TinyPic

Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego była współorganizatorem 24. Finału Wielkiej Orkiestry Świąteczenej Pomocy.

Jak zawsze w tym dniu na ulicach miasta spotkać można było wolontariuszy ze specjalnymi puszkami i identyfikatorami. Kwota uzbierana przez moniecki sztab WOŚP to 17.174,16 złotych, 30 euro i 10 erocentów oraz 41 dolarów i jest to absolutny rekord. Kwota ta nie jest ostateczną i zostanie powiększona o datki dokonane przez monieckie firmy. W 24 monieckim Finale brało udział około 50 wolontariuszy, którym należą się duże podziękowania. Padł również rekord oddanej krwi, aż 67 osób oddało ponad 30 litrów tego cennego płynu.

Zebrane podczas finału pieniądze zostaną przeznaczone dla podtrzymania wysokich standardów leczenia dzieci na oddziałach pediatrycznych i onkologicznych oraz dla godnej opieki medycznej seniorów.

fot. e-monki.pl

WOŚP zagra w Mońkach - już 10 stycznia!

Image and video hosting by TinyPic

W niedzielę, 10 stycznia 2016 roku, 120 tysięcy wolontariuszy 24. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyjdzie na ulice nie tylko polskich miast, ale także zagra w kilkudziesięciu krajach na świecie.

Zapraszamy do wzięcia udziału w Finale WOŚP w Mońkach. Wolontariusze będą zbierać datki do specjalnie oznakowanych puszek na terenie miasta już od godziny 8, a dodatkowo od godziny 14 do 18.30 zapraszamy wszystkich mieszkańców naszego miasta i powiatu na hale sportową Szkoły Podstawowej nr 2, gdzie przygotowaliśmy szereg atrakcji.

Odbędą się występy taneczne dzieci i młodzieży, pokazy sprzętu ratowniczego Państwowej Straży Pożarnej i Policji, pokazy karate oraz nauka pierwszej pomocy z ratownikiem medycznym. Harcerze gwarantują przygotowanie kącika zabaw dla najmłodszych. W przerwach pomiędzy występami, odbywać się będą licytację przedmiotów które zostały specjalnie przygotowane na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Zapraszamy również honorowych krwiodawców do oddawania krwi. Ekipa z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa będzie miała swój punkt poboru w Szkole Podstawowej nr 2 od godziny 10 do 16.30.

WESOŁYCH ŚWIĄT !

Image and video hosting by TinyPic

Wszystkim ludziom dobrej woli, przyjaciołom i sympatykom

Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

składamy najserdeczniejsze życzenia

zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia.

Niech ten czas spędzony w gronie najbliższych napełni Państwa serca

spokojem i radością, a nadchodzący Nowy 2016 Rok sprzyja

spełnieniu marzeń i osiągnięciu upragnionych celów.

Rada oraz Zarząd

Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego

Koncert Roberta Cichowicza

19 grudnia 2015 roku, na zaproszenie Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego, do Goniądza  przybył Robert Cichowicz wraz z muzykami Przemysławem Kamińskim  (gitara) oraz Cezarym Borusiewiczem (gitara).  W Gminnym Ośrodku Kultury odbył się bezpłatny koncert promujący wydanie jego najnowszej płyty.  Zgromadzoną publiczność powitał Burmistrz Goniądza – p. Mariusz Ramotowski oraz Dyrektor GOK-u w Goniądzu – p. Katarzyna Nowicka. Następnie spotkanie poprowadziła p. Anna Porębska – Prezes Fundacji  na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego.

Robert Cichowicz  - to matematyk o artystycznej duszy, mieszkający w Łomży. Jego nostalgiczne kompozycje związane są z najważniejszymi sferami naszego życia: miłością, wiarą, radością, przemijaniem i nadzieją. W 2015 roku ukazała się jego autorska płyta zawierająca subtelny męski wokal oraz lekkie i ujmujące brzmienie gitary klasycznej. Twórczością tego artysty zainteresowały się krajowe stacje radiowe, między innymi: Polskie Radio Białystok, Radio Nadzieja 103,6 FM, Radio Rzeszów. Wraz z gitarzystami – Przemysławem Kamińskim i Cezarym Borusiewiczem - koncertował już kilkakrotnie w Łomży oraz w Tykocinie, w Mońkach, w Zambrowie, w Kolnie.

Na zakończenie koncertu można było zakupić płytę wokalisty z jego autografem.

Był to już drugi koncert Roberta Cichowicza na terenie naszego powiatu. W 2013 roku, na zaproszenie Biblioteki Publicznej w Mońkach,  wystąpił on w Monieckim Ośrodku Kultury.

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom, którzy uczestniczyli w współfinansowaniu tego lirycznego, przedświątecznego wydarzenia:

• Starostwu Powiatowemu w Mońkach,
  • Burmistrzowi Goniądza,
  • Lasom Państwowym (Nadleśnictwo Knyszyn),
  • Dworkowi Baranówka (Gospodarstwo Agroturystyczne Państwa Kramkowskich),
  • Salon Kosmetyki Profesjonalnej i Odnowy Biologicznej w Mońkach (Pani Aneta Mroczko),
  • Gabinetowi Stomatologicznemu w Goniądzu (Pani Agnieszka Kicińska),
  • Gabinetowi Stomatologicznemu w Mońkach (Pan Karol Kiciński),
  • Portalowi inforacyjnemu e-monki.pl (Pan Mariusz Oszczapiński),
  • Państwu Izabeli i Krzysztofowi Sobczyk (Mońki).

Barbara Kurpel

członek Zarządu Fundacji