Trzynasta edycja festiwalu odbyła się w dniach 30 czerwca – 1 lipca 2023r. Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego po raz jedenasty była  głównym organizatorem Rock na Bagnie i po raz jedenasty impreza odbyła się na terenie Miejskiego Ośrodka Wypoczynku i Rekreacji w Goniądzu. Na scenie w czasie tegorocznej edycji wystąpiło ponad dwadzieścia zespołów.

Przygotowania do festiwalu trwają prawie cały rok. Ostatni – najważniejszy etap przygotowań zawsze rozpoczyna się w środę spotkaniem integracyjnym wolontariuszy. Od czwartku powstaje scena, nagłośnienie, odpowiednie ogrodzenie, rozkłada się katering i cała infrastruktura sanitarna. W piątek rano ruszają próby zespołów, a po południu odbywa się właściwa część festiwalu – gościnne występy. Impreza dla fanów muzyki kończy się późną nocą z soboty na niedzielę. Przez cały festiwalowy czas wolontariusze pełnią swoją służbę. Podczas przygotowań terenu do imprezy oraz w trakcie jej trwania w tym roku pracowało 46 wolontariuszy (w zielonych i czerwonych koszulkach). Na koniec, kiedy goście festiwalowi idą spać, pozostaje tylko posprzątać, zebrać płotki, zrobić ostatnie zdjęcie wolontariuszom i znowu plaża zostaje udostępniona mieszkańcom.

Dziękujemy zespołom, publiczności, ochronie Security Global, ratownikom medycznym, obsłudze kateringu, nagłośnieniowcom, wolontariuszom i wszystkim przyjaciołom Bagna za wspólne tworzenie tej jedynej w swoim rodzaju atmosfery festiwalowej. Uwaga! Klimat Bagna wciąga! Do następnego roku w Goniądzu na plaży… 🙂 Już dziś zapraszamy na XIV edycję w pierwszy weekend lipca 2024 roku.

Poniżej fotorelacja jakich wiele na facebooku, ale przecież nie każdy odwiedza ten portal społecznościowy.

(tekst i zdjęcia – z komórki – Anna Porębska)