9 listopada 2021 roku w Szkole Podstawowej nr 2 w Mońkach odbyło się spotkanie autorskie p. Mariuszem Oszczapińskim – autorem i ilustratorem książeczki edukacyjnej „Mońki Moniki” (wydanej przez Fundację na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego w ramach otwartego konkursu ofert Gminy Mońki w 2021 roku). Adresatami spotkania byli  uczniowie klas III a i III c oraz ich wychowawczynie p. Grażyna Buńkowska oraz p. Halina Wojtach.   Podczas spotkania dzieci uczestniczyły w rozmowie kierowanej (prowadzonej przez p. Barbara Kuprel – członka Zarządu ww. Fundacji; pomysłodawczynię powstania i wydania ww. publikacji oraz koordynatorkę działań z tym związanych) na temat roli autora, ilustratora i wydawcy w procesie powstawania książki. Następnie p. Barbara zaprezentowała trzecioklasistom książeczkę „Mońki Moniki”. W dalszej części spotkania uczniowie obserwowali i podziwiali umiejętności plastyczne pana Mariusza, który rysował mazakiem różne zwierzęta. Na zakończenie chętne dzieci kupiły książeczkę i ustawiły się w kolejce po autograf autora. Spotkanie przebiegało w atmosferze dziecięcego zaciekawienia i rozbawienia.