Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego serdecznie dziękuje wszystkim darczyńcom, którzy ofiarowali naszej organizacji 1 % swojego podatku. Za rok 2019 na konto Fundacji przekazano ponad 56.000, zł. Zdecydowana większość tej kwoty to darowizny z przeznaczeniem na konkretny cel – np. na rehabilitację osób niepełnosprawnych.

Cieszymy się, że nasza lokalna fundacja zyskuje coraz większe zaufanie mieszkańców naszego powiatu. Z roku na rok przybywa darczyńców i obdarowanych (np. Parafia MB Częstochowskiej w Mońkach, Zespół Szkolno – Przedszkolny w Goniądzu, OSP Goniądz, klub sportowy Biebrza Goniądz).  Pomimo pandemii i braku normalnej edycji festiwalu Rock na Bagnie w zeznaniach podatkowych za 2019 rok przekazaliście Państwo rekordową kwotę 16.447,10 zł na rzecz organizatora tej największej imprezy muzycznej w regionie.

Przypominamy, że przekazując Fundacji na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego 1% podatku można wskazać cel szczegółowy, a my będziemy wydatkować zgromadzone fundusze kierując się życzeniem ofiarodawców. Zgodnie z zeznaniami podatkowymi za 2019 r. przekazano:

16.447,10 zł organizacja festiwalu Rock na Bagnie,

14.280,90 zł na leczenie i rehabilitację Kajtusia,

6.788,10 zł 100-lecie parafii Matki Boskiej Częstochowskiej w Mońkach,

6.308,10 zł klub Promień Mońki,

2.310,10 zł ZSOiZ w Mońkach,

1.706,00 zł Klub Rodzin Autystycznych w Mońkach,

1.218,80 zł Podlasiaczki,

1.054,50 zł klub sportowy Biebrza Goniądz,

883,10 zł Niepubliczne  Przedszkole Bajeczka,

148,70 zł Środowiskowy Dom Samopomocy Gama,

91,20 zł Zespół Szkolno-Przedszkolny w Goniądzu,

76,70 zł OSP Goniądz,

44,10 zł Szlachetna Paczka,

18,70 zł Serce Sary,

17,10 zł Klub Taneczny Prestige,

5.027,90 zł – bez wskazania celu szczegółowego.

Fundusze pozyskane w ramach 1% podatku w 2020 r. nie muszą być wydane do końca roku kalendarzowego. Niewykorzystane środki można wykorzystać w następnych latach.

W 2019 r. z pozyskanych środków z 1% podatku Fundacja m.in.: finansowała specjalistyczną terapię i rehabilitację dla dzieci i rodziców oraz zakup pomocy dydaktycznych dla dzieci z Klubu Rodzin Autystycznych „Dzieci z zaczarowanego lasu”, sfinansowała zakup sprzętu sportowego dla zawodników klubu sportowego „Promień”, dofinansowała zakup sprzętu i pomocy dydaktycznych dla Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, współorganizowała spotkania autorskie, spotkania z podróżnikami, realizowała projekt „Baśniowy teatr dla dzieci”.

Dziękujemy za przekazane fundusze i przypominamy, iż Fundacja na rzecz Rozwoju Powiatu Monieckiego jest jedną z zaledwie kilku Organizacji Pożytku Publicznego działających na terenie powiatu monieckiego. Pamiętajmy, że warto wspierać lokalne organizacje. Liczymy na Państwa ofiarność również w następnych latach. Pamiętajmy, że „dobro powraca”.

Zarząd Fundacji:

Anna Porębska, Barbara Kuprel, Jacek Żędzian